waterdichtheid

 

 

 

 

Waterdichtheid

Hieronder een richtlijn hoe een horloge te beoordelen betreft de waterdichtheid. Dit geldt dus in de nieuwstaat zoals hij de winkel verlaat. De enige juiste benaming is waterresistant en wordt ook het meest gebruikt en wordt als norm beschouwd. Op de meeste horloges vind u dus de onderstaande aanduidingen. Als er niets op staat is het horloge dus niet goed beschermd.

3 Atm (= 30 meter) waterresistant. Deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater.

5 Atm (= 50 meter) waterristant. Deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of zwemmen, mits geen grote temperatuurverschillen optreden. Ze zijn ongeschikt voor snorkelen of duiken met perslucht.

10 Atm(=100 meter) waterresistant. Deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Zij zijn echter ongeschikt voor duiken met perslucht. Opgepast moet worden voor grote temperatuurverschillen.

20 Atm(=200 meter)waterresistant. Deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.

De aanduidingen waterproof of showerproof en meer van dit soort termen zeggen dus weinig of niets over de mate van waterdichtheid van een horloge. Soms staat er bv een visje op de kast wat zou betekenen dat er van alles mee kan, leest u dan de gebruiksaanwijzing goed en neem onderstaande in acht.

Van 100% waterdichtheid kan men dus bijna nooit spreken.

De dichtingringen oftewel de pakkingen welke de kroon en de deksel afsluiten zijn van rubber. Dit rubber kan door veroudering en onder bepaalde omstandigheden snel achteruitgaan en de dichting opheffen. Ook grote temperatuursverschillen kunnen tijdelijk de waterdicht opheffen door snel uitzetten en krimpen van verschillende soorten materialen. Het vervormen van de kast ook door b.v. vallen of stoten kan de waterdichtheid ineens teniet doen. Om deze redenen wordt er geen garantie gegeven op schade na binnendringen van vocht!

Door het horloge regelmatig onderhoud te geven met vervangen van de pakkingen kunt u uw horloge zo lang mogelijk en zo goed als mogelijk beschermd houden.

Het bovenstaande zeer professionele testapparaat is in 2011 aangeschaft en werkt volautomatisch. Het apparaat is in te stellen voor verschillende druk hoogten met bijpassend programma. Dit test apparaat kan testen tot maximaal 10 atm overdruk en -0.8 onderdruk. Ook een print met testresultaat wordt aan u verstrekt als er een test gedaan wordt.

Met onderstaand apparaat, de Roxer Natator 125, wordt de duikertest gedaan tot 1250 meter.

 

Voorheen gebruikte ik een Rolex Fathometer, waarmee tot 300 meter getest kon worden.